AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Sunday, 30 December 2012

FITRAH sebagai manusia biasa yg hina dan da'if lagi faqir


Assalamualaikum sahabat2 blogger ku ,, lama dha rasanya xbukak blog nie ,,


Skrang cik kura2 tengah bercuti ,, balik kampung ,, balik umahhh ,, hehe ,, 
Sepanjang cuti nie xde buat apa2 sgt ,, duduk rumah je ,, g pun kurang sihat sbb selsema dh satu minggu ,, rimass lha pulak ,, tp apa2 pon ,, rasa mcm xnk balik kolej je ,, sbb lama dh xbalik umah , nk lama2 kat umahhh ,, Rindu ,, hehe 

Apa2 pon, hari nie cik kura2 nk kongsi ckit tentang Fitrah sebagai manusia biasa dan da'if lagi faqir . . . cik kura2 dapat nie dr kawan cik kura2 ,, so sama2 lha kita kongsikn utk menambahkn pembacaan dlm harian dan sbagai pembukaan hari dan membawa hati lebih terbuka dgn penguatan iman kita . . . ^^ so jomm ,,, 
hmmm .. dengan AKAL yg CETEK dan HATI yg RAPUH kita seringkali merasa PUTUS ASA dengan ujian yang ALLAH berikan.
Sering juga merasakan bahawa nasib kita ni tidaklah sebaik insan lain walaupun kita sama saja seperti mereka, dalam masa sama kta acap kali memandang sesuatu yg TINGGI dari kehidUpan kta. . .

Bukan kah baginDa pernah berSabda :
" Pandanglah Orang yg lebih reNdah daripaDamu,
jaNgan memandang kpd Orang yg Lebih tinggi drpd mu,
keraNa yg demikiaN itu Lebih baik,
agar kamu tiDak memperkeCiL2 kan NI'MAT kurniaan ALLAH
yg telah d anUgerahkan kpD mu"
(haDith riwayat BUKHARI)

Seringkali kita persOalkan . .
"Ya ALLAH . . . kenapa harus aku yg dipilih untuk melalui semua ini ?... huhhhhhh".

Namun, apabila kita berbalik kepada aturan hakikat manusia dengan YA KHALIQ, meyakini Qada' dan Qadar, menerima ia sebagai ujian akan bertambahnyaaaaaa keimanan kita. . . 
insya'ALLAH kita akan menjadi seOrang MUSLIM yg REDHA . .

== ...ALLAH tidak akan menguji seseorang hamba tu, melainkan hamba tu mampu untuk menghadapi ujian tersebut.. ==

Sabarlah duhai hati, LA TAHZAN, innALLAH ha ma'ana ^^

Okey sahabat blogger ku,, walaupun pendek je ,, tp ianya sgt berharga utk difahami ,, kata orang kalau faham biasa ... hehe ,,, apa2 pon ,, semoga hari kita sentiasa di sinari cahaya iman dan kasih sayang antara satu sama lain .. Assalamualaikum JazakAllah . . . TabarakAllah . . .

Thursday, 20 December 2012

DO'a . . . .

Assalamualaikum . . . .

Alhamdulillah . . . Alhamdulillah . . .Alhamdulillah . . . atas nikmat ALLAH yg xpernah terkira dalam pemberian dan rahmat yg diberikan . . . Syukur ya Rabb . . . 

pernah hati terluka kerana gurisan dari seorang insan ,, oleh kerana kasih sayang ALLAH yg ingin dan memberikan yg terbaik , , , hingga hari ini ,, kehidupan ku sebagai seorang insan dengan rahmat yg diberikan beroleh ketenangan . . . 

pernah hati terluka kerana sahabat . . . tetapi kuat menempuh dan dalam dugaan dan cacian , , , kerana kasih ny ALLAH , , , hari ini tegarrr berdiri atas hati yg tegus atas landasan iman yg kukuh . . . 

Betapa kasih ny ALLAH kerana CINTA ku pada ALLAH yg tidak pernah berhenti menadah doa meminta kasih dan belas dari ALLAH , , , kerana apa ?? kerana Aku tahu , , , meminta pada NYA hanya Ada 2 jawapan , , , tidak dberikan dan xdtunaikan kerana DIA maha Mengetahui yg Terbaik dalam hidup , , , dan lambat memberi kerana ia ingin menguji sejauh mana Ketaatan sebagai Hamba NYA . . . selain itu , , , ianya Antara cepat dan lambat di tunaikn  . . . . 

Okey sahabat2 blogger cik kura2 , , , Sesungguhnya Rahmat Itu datang daripada ALLAH , , , tetapi , , , jangan lupa untuk berdoa , , , semakin kita berdoa , , , semakin suka dan sayang lh ALLAH pada kita , , , kerana setiap doa yg dipohon kepada NYA adalah tanda kita PERCAYA dan TAAT pada NYA . . . .

nie . . . . buat sahabat cik kura2 , , , MR. Bunny . . . selamat malam . . . . 

Semoga diri diberkati YA ILAHI . . .

Buat sahabat2 blogger , , , teruskan membaca . . . kerana membaca itu menambah ILMU . . . hehe .. 
Okey ... daaa . . .
ASSALAMUALAIKUM JAZAKALLAH HUKHAIRAN . . . . TABARAKALLAH . . 

Saturday, 15 December 2012

Entri Hari Ini ^^

Dimulakan dgn salam buat sahabat2 blogger dan sahabat2 yg singgah d blogger cik kura2 ,, nie cik kura2 dapat dari sahabat ,, so sama2 kita kongsikn dalam pembacaan kita utk menambah ertikn khidupan kita sebagai hamba Allah dan sebagai manfaat di dalm kehidupan kita ^^
Jangan merasakan diri anda masih muda, kuat dan bertenaga sehingga yakin anda akan hdup hingga mencapai uSia tua. . . Barangkali, esOk? Lusa? Atau beberapa minit lagi, ALLAH boleh menyuruh Malaikat Izrail menjemput kta.Selagi d beri masa dan kesempatan hdup d dunia ni, , , tingkatkanlah "amalan mu sebaik mungkin. Lakukanlah kewajipan dan jauhilah kemungkaran yg ALLAH dah tetapkan" . .

Sebahagian 'ulama 
mengatakan . .
Antara penyebab su'ul khatimah ada 4, iaitu:
--> mengabaikan solat
--> meminum arak
--> menderhakai abah mama
--> menyakiti saudara muslim

Sesudah bercerainya rOh dari badan, ia bukanlah penamat kepada kehidupan kita, kerana alam barzakh hanya tempat "PerSinggahan" sebelum kita d bangkitkan.
****Setiap yang bernyawa, paSti akan meraSai kematian****

Perasaan takut akan Kematian pasti menyelubungi manusia yang belum bersedia dengan bekalan akhirat. . .
ketika sedang berserOnOk dgn nikmat dunia yg melalaikan . .bayangkan, tiba2 kita d jemput untuk menghadap ALLAH???
Andai kata masa tu kita boleh merayu dan merintih untuk kembali di dunia semula sekalipun, tidak ada guna lagi.
So .. sahabat2 ku tersayang ,, manfaat kn masa yg ada ,, yg ALLAH berikan utk kita hidup di dunia,, Ingat ,,,

DUNIA JAMBATAN KE AKHIRAT . . .


WALLAH hu a'lam ..
Assalamualaikum Jazakallah ^^

Wednesday, 12 December 2012

BE STRONG !!

Assalamualaikum rakan2 blogger ,, 
dha beberapa minggu dha xupdate blog,,rasa rindu lha pulak,, ermm ,, beberapa minggu nie,, byk yg cik kura2 lalui,, tentang hati dan perasaan ,, tentang perangai,, tntang apa2 smua ntah ,,, tp yg penting ,, to myself ,, BE STRONG MY DEAR ,,, EVERYTHING ganna b okey ,, ALLAH tetap bersama mu ,,,  

Friday, 23 November 2012

Cik Kura-Kura di sinieeeee . . . ^^



Assalamualaikum rakan2 blogger .. hohohohooooOOOOOO . . . sorry dha one week xupdate blog.. bukan ape ,,skrg nie cik kura2 bzy sangat .. hehe ,, so hari nie nk bagitau khabar berita cik kura2 sbb dha one week xupdate blog ,, aiwah!! . . . 
    Skrg Alhamdulillah sihat .. berat badan rasanye makin naikk .. sebabb ape cakap mcm tuh ?? sebabbbbb ,, baju practical yg cik kura2 pakai sekarang rasany mcm makin sempit ,, tp xlh sampai kena sepitt dgn baju,, haha ,, skrg practical di SGH a.k.a Sarawak General Hospital at Male orthopaedic ward . . . skrg baru one week cik kura2 practical kat sana, stakat nie xde problem ,, everything Okeyyy . . . hehe ..
ermm . .yg buat badan nie rasa btambah naik jugakk ,, kalau masa practical memg mulut nie,, kalau masa lunch .. makan tuhh,, rasanya mcm dh terlebih limit yg sepatutnye ,, aiyaa ,, glojoh betoL kalau pasal makanan ,, dh tu,, balik je,, mandi terus tdor ,, clinical instructor pon cakap skrg appetite makin increase,, maybe because of stress n more work to do,, tpp ,, ada betul nye jugakk,, Mengaku nie ,, tp seriously im stress. . . 

Okey,, xpe,, stress pun stress lha .. asal hidup bahagia . . . hehe .. tu adalh salah satu cabaran dlm hidup to get more adventure in life . . . cewahh!! ,, haha ,, so today, after submit cik kura2 punye assignment rasa mcm release ckit bebanan kat kepala otak nie .. Alhamdulillah . . . semoga apa yg dlakukn membuahkn hasil yg setimpal dgn usaha yg telah dilakukn . . . Amin .. 

skrg ada 4 week lagi tinggal utk practical.. 22 December nie dha start holiday .. xsabar weyhh ,, nk balikkk .. rehat2 kat rumah ,, rindu sgt ,, okey, tu je yg cik kura2 nk cakap,, so,, dharapkn rakan2 smua enjoy dgn apa yg cik kura2 type nie ,, hihi ,, xdelha ,, gurau jakkk .. heehee ,, apa2 pon ,, good luck !! n caiyok2 !! 
  Assalamualaikum ... 

hehe ^^

Tuesday, 13 November 2012

Berkat kesabaran . . . ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum rakan blogger dan sahabat2 yg di sayangi . .  yg comel2 semua , , ,



Dipanjatkn kesyukuran pada yg maha esa atas apa yg telah dberikan di dalam kehidupan kita . . . tanpa Allah siapa lh kita sebagai hamba NYA . . . biar ujian datang bertubi2 ,, biar ujian datang berkali2, biar ujian datang tanpa di ketahui . . .tetapi . . . hanya di ketahui , , ujian yg datang adalah tanda kerinduan Ya Ilahi terhadap hambanya . . . tanpa ujian yg diberikan di dalan hidup, maka tidak lengkap lh hidup seseorang tersebut , , , salah satunya adalah bagaimana kita mengendalikn sesuatu masalh tersebut dgn cara bagaimana kita akn menempuhinya,, antara berduka, antara gembira dan atara hanya senyuman yg terukir pada bibir . . .
Syukur . . berkat kesabaran semuanya berjalan dgn lancar . . .

                                               

Alhamdulillah . . . hmm . . rakan blogger, hari nie genap 9 bulan cik kura2 on treatment d bawah jagaan pusat tuberculosis sarawak. . . Alhamdulillah . . . selepas genapnya 9 bulan hari nie, cik kura2 dberhentikan dari treatment kerana treatment yg diberikan sudah lengkap . . . Alhamdulillah3 . . dipanjatkn kesyukuran pada yg Maha Esa . . . kerana ujian yg diberikan ini amat2 bernilai bagi cik kura2 , , kerana, ujian nie lh yg mampu mmbuatkn cik kura2 brani dan tabah utk menempuh segala2nya di dalam hidup, berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul. . .



Bila melihat patient yg berada dkat ward ,,sebagai seorg jururawat (student nurse) kita hanya mmpu membantu dan melihat keadaan yg diorg hadapi,, tetapi kita xmerasa kesakitan yg diorang rasa kn ats penyakit yg diorg hadapi . . . betapa sakitny apa yg mreka rasakn. . . hanya Allah yg mengetahui. Sepanjang jadi seorang pesakit nie, cik kura2 dapat rasa smua tu . . .thankz Mak,Bapak, Mama,Ayah,Adeq2,BukMah, Nenek, Kak Nor, Kak Echah,Abang2 n Kawan2 and Family2 cik kura2 yg banyak memberi semangat sepanjang cik kura2 menjalani treatment .yg xputus2 cakap don't give up!! don't give up!! n don't give up!! u can do it!! (obat jgn tinggal)  . . dan buat yg terutama skali cik kura2 nk ucap terima kasih sgt dekat Makwa n Pakwa (kalau kat sarawak pakwa n makwa tu maksud die makcik n pakcik- Anak yg paling 1st dlm keluarga like Mak Long n Pak Long,, hehe) cik kura2 yg byk bantu cik kura2 smasa cik kura2 berada jauh dr keluarga, sebab, makwa n pakwa cik kura2 lh yg bawak cik kura2 utk pergi check up n follow up obat masa cik kura2 masih on treatment semasa cik kura2 sambung balik study kat kolej . . .
                                                
Hari nie ,, gembira sangat2 ,, sebab cik kura2 rasa cik kura2 mampu hadapi smua tu.. sebab dulu, masa 1st tau yg cik kura2 mghidapi penyakit nie, rasa mcm.. Ya Allah, Apa yg aku perlu buat? bagaimana hidup aku ? boleh kh aku tempuh smua nie ?? . . Pastu ,, sering kali pergi klinik utk check up n follow up obat, dari situ jugaklh cik kura2 dapat semangat.. dieorg bole buat .. WHY NOT ME ??  mreka boleh sihat .. WHY NOT ME ?? pastu,, cik kura2 cakap pada dri,, U CAN DO IT SAYANG!! IF THEY CAN DO U ALSO CAN DO IT!! SO, TRUST YOUR SELF !! N FIGHT IT!!! don't bother your feeling.. u want to cry, just cry! but don't ever give up!! . . . Alhamdulillah . . . . for today, genap 9 months n treatment off . . . after that, hve check up again after 3 month start from today . . .

Syukran Ya Rabb , , ,

Setiap ujian yang diberikan tersebut, Akhirnya akan membuahkn kejayaan dan akn mengukirkn sebuah kegembiraan dan senyuman jika kita sentiasa berusaha dan yang penting kesabaran yg yg ada pada diri kita utk menantikn sebuah kejayaan tersebut . . . Amin Allahuma Amin . . .

me: Cik kura-kura

Assalamualaikum . . .

Saturday, 10 November 2012

Jubahhhh . . . !!

Assalamualaikum rakan2 blogger dan sahabat2 cik kura2 ^^

Td cik kura2 n kawan2 cik kura2 pg jalan2 .. we adalah . . Anna, Lyana, Mijja n Abunn ^^ hehe ...boringgg .. sbb tu p jalan2 kejap td,,, so td kat kedai cermin mata,, sempatttttt amik gambar with cermin mataaa ,, ho3 ^^ 




Okey, mlm nie cik kura2 nak cakap pasal jubahh ,, 
Tadi cik kura2 pegi sebuah kedai nie dmana d kedai tersebut tempat cik kura2 selalu servey ,, yerrrr ,, serveyy pakaian iaitu baju kurung,, urmmmm ,, td cik kura2 terpikat dgn satu jubah nie, warna Purple lhhh ,,!! cantik sgtt ,, n td cik kura2 dha cuba test jubahh tu ,, tppp kawan cik kura2 cakap, tengok dulu mana tau tempat lain lg cantik fesyen jubahh ,, hmmmmm . . . xpe2 ,, tengok tempat lain dulu ,, n tadi cik kura2 sempat ambik pic jubah tu ,, nie die ,, Cik kura2 with the Papel Jubahh !! ,,hehe die simple je kn ,, tp ada corak bunga2 ckit kat ctuu ,, papel tu yg buat cik kura2 suke . . . ngee

sorieee . . . pic nie kurang jelas ckit, tp okey lha kann .. cik kura2 bole kongsi mcm mna jubah yg cik kura2 jumpa n terus jatuh hati,, PapelLLLLL . . . ^^

Okey, tu je yg cik kura2 nk kongsi utk hari nie ,, semoga kita sentiasa dirahmati Allah . . Amin Allahuma Amin . . . 

Assalamualaikum Jazakallah . . . . ^^

Thursday, 8 November 2012

Oh Final Exam . . .



Assalamualaikum sahabat2 ku . . . 
Okey, thiz week cik kura-kura buzy dengan FINAL EXAM cik kura-kura . . . jadi cik kura-kura memohon kemaafan pada anda2 semua kerana xupdate blog utk beberapa hari nie walaupun cik kura2 ada update ckit post dekat fb ..  ^^




Untuk kali nie,, cerita xde yg lain lha kan,, mestilha tentang final exam cik kura-kura ...

hmmmmm .. 1st things cik kura-kura dh try the best untuk final exam cik kura-kura kali nie .. hmmm ,, nervous ckit 1st nk duduk final exam, coz hari tu cik kura-kura ada  postpone study sbb sakit hari tu .. so ada nervous ckit ,, n feel not confident ckit bla nk masuk bilik peperiksaan ,, jadi stakat nie Alhamdulillah cik kura2 boleh jwb,, mcm biasalha kan ,, ada soalan susah dan ada soalan yg senang .. 


tpppppp ...... cik kura2 kurang prepare utk final,, rasa mcm xcukupppp je apa yg dblaja ,, hmmm ,, tu yg rasa sush hati ckit ,, today is the last day final exam cik kura2 ,, seriously, sush sgt soalan ,,tp insyaAllah,, pilihan jwapan yg d buat rasanya boleh lha diterima .. wht mean bole diterima ?? mksdnya cik kura2 dha pilih n cuba igt betul2 jwpn yg sepatutnya ,, heeee ,, rasa nk gelak pon ade jugakk,, igtkn cik kura2 sorg je fikir soaln last paper utk final nie susah,, kawan2 pon ckap mcm tu,, susahhhhh .. hmmmmm ...  bunyi mcm dha give up dha kn ?? ...xape lha ,, PAST IS PAST .. so prepare utk what u want to do after thiz ... ngeeeee ,,, tppppppp bila dipikir2kn lagi,, bnda yg past tu lha yg akn pegi kehadapan n jejaskn segalanya ,, urrrmmmmm ,,,, xape lha ,, yg penting lulusss !! tu je yg cik kura2 fikirkn sekarang ,,, semoga dipermudahkn dan lulussssssss semua utk subject final nie .. Amin Allahuma Aminn ..




Okey peeppppsss ,,, sampai sinie je crita cik kura2 kali nie,, doakn cik kura2 lulus utk final exam nie ,, Amin , walaupun hati nie rasa kurang confident ckit ,, heee ,, daaaa ,,  

Assalamualaikum jazakallah ^^

Monday, 5 November 2012

Ku ukir indah Namamu



If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you
Entah kemana
Akanku cari
Rasa cinta yang
Pernah ku miliki
Janji setia
Sehidup semati
Dan hanya waktu yang
Memisahkan kita
Namun semua
Telah berakhir
Untukku
Harus ku akui
Sampai detik ini
tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Yang ku ukir indah
If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you
Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu
Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu
Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu
kak norr , , , , ngee . . . maaf baru teringat nk download lagu tok utk ktk ,, tdk open wall seseorg ya , bruk kmk igt ktk suruh kmk download lagu tok,, apa2 pun,, kmk dh download dh .. lagu ny memg kacak . . . ^^ thankx okey my sis . . . miss u so much!! 

Friday, 2 November 2012

Wanita dan Air Mata ^^





Suatu ketika, seorang anak bertanya kepada ibunya, Ibu, mengapa ibu menangis?
Ibunya menjawab, Sebab ibu adalah perempuan, nak. Saya tak mengerti ibu, kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. Nak, kau memang tak akan mengerti…

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. Ayah, mengapa ibu menangis? Ibumu
menangis tanpa sebab yang jelas, sang ayah menjawab. Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.

                                     

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis? Dalam mimpinya ia
merasa seolah mendengar jawapannya:

                                                 

Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap
berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila ia telah membesar.

Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam
kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak-anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.

Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan
menyedarkan bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

Dan akhirnya, Kuberikan ia air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat ia gunakan bila masa pun ia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan . . .

semoga mendapat renungan dari sahabat2 ^^
WALLAH hu a'lam ^^




Monday, 29 October 2012

AIDIL ADHA ^^


SALAM AIDILADHA . . . buat Sahabat dan keluarga Tersayang . . . . ^^

Okey , , , raya nie td balik kampung .. tapiiiiii . . .  xbalik sorg ,, balik kampung dengan abg2 n kawan abg2 skali ,,, :) hehe . . .

Okey, raya nie td kiteorg ada buat lemang,, buat kuih n yg paling Utama ,, RENDANG . . . hehe ^^ 1st menu katakan. . . .
Tapiiiii . . . yg paling best masa cuti raya nie td,, kiteorg 1 family tarik pukat ,, fuyoooooo!! murah rezeki,, udang banyak sangkuttttt ..!! hehe ,, Apa2 pun memg terbaikkk !!. . . pastu balik nie td ,, byk buah2han ,, terutama skali buah DURIAN ... memg byk . . . . puas makan durian ,, hehe
Dalam raya korban nie jugakk,, kazen cik kura2 kawennn,, buat akad nikah di saratok dekat belah perempuan .. hehe ^^ sweetttttt sgt2 . . . (ehemm!! saborr ye cik kura2, lame lg tuhh) hehe ^^ Apa2 ponnn ,, raya haji tahun nie memg dalam kenangn ,, sbb sebelum nie xbalik pon sbb masa cuti xde ,, cuti pon kadang2 1 hari je,, tp tahun nie,, raya korban jatuh pada hari jumaat (penhulu segala hari) and bertembung pulak dgn hari sabtu dan ahad ,, apa tunggu lagi ,, balik kampung lerrr jawabnyeeerrrr ,,Malam raya pulak tuu,,memg kira special ckit lha raya Aidil Adha tahun nieyh .. heheehee ^^ Igtkan jugak hari tu xdpt nak balik sbb ada aktiviti kolej,, tub2 ,, Alhamdulillah,, dgn izin Allah dapat jugak balik beraya. . . ^^
Okey,, di sini,, cik kura2 nk tunjuk ckit pic masa raya korban hari tu ,, nie die . . .

Mak masak rendang ^^ masa malam cik kura-kura n abg2 balik ^^


                                             
Nie masa buat korban kat rumah pakcik Imat . . . .



Bapak, Abg Nazrin, Abg Din and Abg Apis dekat dusun xjauh dr blakang rumah cik kura2 .. Ngee ,, rumah cik kura-kura dekat dengan dusun durian ,, musin durian nie,, Hari2 mkn duriannn .. nyum2 . . . 





Nie pulak masa kiteorg satu family pegi memukat dekat laut .. Aiwah!! byk udangggggggg .... sedappppp.. cik kura-kura cakap sedapp je,, tp cik kura-kura xdpt mkn udanggg . . . . ngeeee . . . ade lha rugi sikittt ,,hihi ,, tp yg penting mlm tuhh seronok sgt2 ^^





Haaaaaaaaa . . . yg nie masa akad nikah kazen cik kura2 .. kiteorg pegi kat rumah belah pengntin Perempuan sebab majlis akad nikah dekat rumah pengntin perempuan ,, Aiwah!! slamat pengntin baru yerr cik Yahya ^^ hik3 . . . Alhamdulillahhh .. kawen jugak akhirnyeeerr .. hihi .. sweetttttt ^^




 Nie anak saudara cik kura-kura . . dieorg TWIN!! Hana n Hani


Okeyyy ,, yg nie pulak masa kiteorg last day holiday kat rumahhh ,, petang tuh kiteorg pegi pantaiiiiiiii ..!!! Aiwah!! seronokkkk !! sebab pantai kampung cik kura2 cantikkk ... kalau nk nnty boleh pegi sini . . . buat picnic or buat apa2 aktiviti utk family ^^ hehe .. 





 Nie pic yg buat gelak xkering gusii ,,, sape2 yg tengh sedih tuhh,, mehh tengok pic niee,, grenti ketawa ... ^^














hahahahaa ,,, nie lha lemang yg kiteorg bawak balik kat kuching ,, ngeee ,, buat Abg wan,Abg hadi,Abg syamsul, Abg shahidan, Abg nazrin si kecik . . . Slamat menjamu Lemang dari family di kampung ^^ dan Abg Nizam pulak,,,, mak ada kirim ikan utk abg sebab abg tinggal kat luar . . . senang ckit nk masak ,, hehe ^^ Apa2 pun . . . Aidil Adha nie bermakna sgt .. sebab dapat balik n beraya bersama2 dgn keluarga dan jugak Abg nazrin, Abg Din n Abg apis si kecikkk ! ^^ hehe ..




Okey sahabat2 ku,, sampai sini je crita cik kura2 utk Aidil Adha kali nie ,, hehe,, kalau ada silap n terlanjur kata bicara , Cik kura-kura mintak maaf yerr ,, n ,, pic2 nie smua,,, cik kura2 dapatkn dr abg Nazrin n abg Din cik kura2 ^^ .. t.kasih yer abg adeq yg comel2 ^^ hehehe 

SALAM AIDIL ADHA ^^


daaaa . . . Assalamualaikum ^^