AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Thursday, 16 August 2012

KitaK ^^ siapa dieee ^^ hehe

Assalamualaikum w.b.t . . .  hye. . . hye. . . hye . . . cik kura2 di sini ^^ 

Okey, hari nie, cik kura2 nk cerita, td masa lunch cik kura2 n kawan2 buat decoration for hari raya , , nk create mood ckit ,, ngeee ........... xsabar dha nak raya .. tinggal beberapa hari lagi ,,^^ AHAD nie tuhhh .. hewhewhewww . . . esok jumaat . . . jengjengjengggggg . . . . 

hmmmm . . . sabar yerr cik kura2 . biar bkenalan dulu. . . mana tau ada jodoh kan .. siapa tahu . . . ^^
cik kura2 suka kat seseorang nie .. nama diee ,, secrettttttttttttt . .. tetttt .. heeeee . bila cik kura2 dh bersedia nnti, cik kura2 bagitau k ^^ ehemmmmmm ... adaakahh cik kura2 bakal jatuh cinta ??? . yang itu ??? kite tunggu.. cik kura nk bkenalan dgn dia dulu, mana tau kannnn . . . tapi, cik kura2 jujur, memg cik kura2 suka kat dia . . . xtipu2 tauuuuuuuuu . . . hmmmmm . . hati mna boleh main2 kna serius. bak kata mak, tak baik mainkan hati org dan bagi org tu berharap. haaaaaaa igt tuh cik kura2 . . . dgr cakap makkk cik kura2 ^^ .

okey, esok jumaat. kite dha janji nk pakai purple sama2 ^^ bak kta org. dalam taman ada bunga .. ada bunga mesti ada kumbang nya . . . ^^ hehe ^^ apa dhaaaa ... ermmmm ,, doakan cik kura2 supaya cik kura2 xtersilap langkah, dan semoga pilihan hati cik kura2 kali nie betul ... xsangka lha pulak, pandangan pertama semenjak hari tuh mejadi pada hati ^^ ^^ ^^ ermmm .. okey lha .. sampai cnie je cik kura2 nk bagitau.. nnti cik kura2 update lagi . . . okeyyyy ! ^^ sayang sahabat cik kura2 ^^ 



Monday, 13 August 2012

Helo2 ^^

Assalamualaikummmmmmmmmm . . . . helo , , helo, , helo, , , cik kura2 di sinie .. hehe

Okey, sahabat2 ku yg baik2 sekalian ,, hari nie cik kura2 nk g check up ,, uncle cik kura2 yang hantar pg klinik ^^

hmmm , , , smalammmm nervous sgt bila tengok darah kluar byk ,, uhhh ,, rasa nk pengsan pon ada gak,, eh2 ,, terlebih la pulak,, apa lha cik kura2 nie ,, kan22 ,, hahaha ,, okey, skrg nie tengah tunggu uncle ambik cik kura2 kat kolej. rasa nervous lha pulak,, aduhhh ,, dr td je perkataan nervous nie,, hehe ,, xpe2 ,, bukan slalu pon annn2 ,, heee , harap2 lha xde apa2 keputusan yg kurang menyenangkan kluar dr mulut doktor . hmmm . . pagi td bangun pagi, cik kura2 rasa sakit sgt, tp tulha kena kuat semangat. hehe ^^ sempat senyum ag tuh ,, hik3

Ewhhh2 ,, pagi td lewat bangun dhaaaa , sbb mimpi indah,, haha ,, xdelha,, gurau je,, hmmm sejak akhir2 nie cik kura2 slalu tdor awal ,, slalu nye pukul 1 baru tdor ,, skrg ,, pukul 10 dha terbaring dha kat atas tilam yg empuk dan menggamit mata cik kura2 untuk menutup mata dan terlena hingga ke pagiiii hariiiiii ,, twing3 ^^ hihihi ..

ehemmm ,, hari jumaat nie, kiteorg pakai baju raya,, sbb nk buat Aura hari raya ,, insyaallah, jumaat nie kiteorg nyanyi lagu Raya... hehe ,, ko ade?? ,, ngeh2 ^^ xde arr,, jgn ambik ati,, kalau ambik ati siap ko! hahah ,, ewh2 ,, xde lha,, gurau2 kambing je tuh,, hihi .. apa2pun,,cik kura tahun nie smangt nak BERAYA .. ^^ hehe ,, okey lha sahabat2 ku yg ku sayangi sekalian,, sampai cnie je cik kura2 nk update ,, ade masa cik kura2 update lagi blog k . ^^ hmmm ,, doakan cik kura2 cepat2 sihat ye ,, Amin Allahuma Amin . . . 

daaaaa . . .Assalamualaikum jazakallah . . . ^^

Wednesday, 8 August 2012

Ramadhan . . . Raya . . .

Assalamualaikum ... hehe .. buat teman2 cik kura-kura yg tersayang .. Happy Ramadhan ... :)

today .. 20 Ramadhan .. haaaa ... semalam give up.. tp hari nie,, smangat ckit!! ^^
mungkin ianya satu permulaan utk semangat yg baru.. so caiyOk2 !! utk cik kura-kura .. 
Minggu depannnnnn ??? haaaaaa ... oppssss ! dha nak raya dha,, xsabar dha .. tapiiiiii .. lebih baik menunggu daripada ianya berlalu ... ngeh3 ^^ 
so .. tyme dekat2 nk raya nie .. mcm biasa lha kan.. persiapan mesti ada .. tapi ala kadarrrrr .. Ingat tuh .. hihi .. ALA KADAR ... JANGAN MEMBAZIR .. ^^ Membazir tu amalan syaitan .. ingat yerr sahabat2 cik kura-kura . . . hehe .. 

Tahun nie,, tema baju raya family cik kura-kura adalah warna HIJAU ... ^^ raya tahun lepas warna coklat.. tahun nie warna Hijau .. ^^ ehemmmm .. cik kura ada 4 pasang baju raya,, biru, kuning coklat peace2 ckit, hitam n warna hijau .. hehe . . laaaaa ,, terlebih lha pulakk ,, hihi ^^

okey, hari nie nk cuba siapkan semua kerja,, tak nak tangguh2 lagi.. nak cepat2 siap.. pastu ulangkaji .. n pastu nk rehat2 .. rasa nya xpatut cik kura-kura malasss kn diri ,, sebabb ,, Allah xsuka hamba ny malas ,, jadi ,, cik kura-kura , kuatkan semangat dan buang sikap malasssss tu . Xbaikkk malasss cik kura-kura ... kena rajin2kan diri .. 

Insyaallah,,, cik kura-kura akan cuba yang terbaik.. Kuat Semangat yerr cik Kura-kura .. hehe 
Okey lha,, cik kura-kura nk buat kerja nie,, apa2 pun,, gudluck!! for All!! hehe .. 

Sahabatku sayanggggg ..
Rajin2kan diri,, 
Insyaallah ianya akan menjadi petunjuk pada diri ..
Salam RAMADHAN .... ^^ 
ehemmm ... JANGAN PONTENG PUASA TAUuuuuu ... 
    Assalamualaikum Jazakallah . . . 


Tuesday, 7 August 2012

I hate it!!

assalamualaikum rakan2 blog yg ku sayangi .. 

 hmmmm ... hri nie nk luah perasaan ckit .. astagfirullahalazim.. aku xtauk lha apa yg berlaku kat aku pada minggu lepas dan minggu tok. smua kerja yg aku polh semua xbetul n kurang memuaskn hati aku kedirik. ndak ku tauk gk apa nk dpolah.. dh lha semua kerja polh aku malas... sikappp malassss aku yg start dr minggu lepas polh aku bengang dgn kerja yg aku polh knek. adoohaiii ..nang aku malass nk molah apa2 gk dh .. aku rasa give up dha dgn semua kerja yg aku polah.. huhhh!! .

Asal menjelang siang.. mula lha otak aku settt ,,, arrhhh ..! malasss nya aku nk turun kuliahh .. adoohhh !!.. apalha aku tokkk .. kenak lha aku fikir mcm ya knek tokk ,, pasal exam,, isnin tok tekk ,, aku memg xpolh dgn betulll.. aku malasss, biar pn bna2 revision.. tp, bila paper exam sampey jk atas meja .. aku dha rasa .. ya Ampun, apalha kenak dgn aku tokk .. jawapan ats paper exam smua ny jawapan terbalik,, dh betul aku tkar engkah salah,, ain!! where is your CONFIDENT??!!! huuuhhhhhh! .. nang hampeh naaa aku dha .. 

lemah bhaa rasa start minggu lepass .. aku rasa give up!! .. 
sedihhh na aku nangga ku mpun mcm tuk.. ndak ku tauk gk dhh ,, apa yg polh aku jadi mcm tuk .. ?
mcm aku dh xmaok gk dh ,, dari sini dtgnya pengaruhh malasss dalam drik aku. . . Aku mintak maaf mun sikap aku kurang menyenangkn dari minggu lepass ,, sampey lha aku rasa aku ada kecilkn hati dan perasaan org di sekeliling aku ,, ya Allah.. Teruknya perangai akuu .. 

Apa aku polh semua xbetul dh ,, rasa mcm otak aku di control oleh orang jak.. apalha aku tok.. negative thinking na jwk .. astagfirullahalazim . . . kawan2 .. tolong aku.. bantu akuu .. utk meraih kejayaan bersama kamu .. :'(

Sahabatku,, tegur aku bila aku salah,, 
Betul kan aku jika aku melakukan sesuatu perkara yg aku xtahu pada masa itu ianya banyak merugikan aku,,
Maafkan aku bila aku membuat kamu terluka,,
Kerana aku juga manusia biasa yang xlari dari melakukan kesilapan ,,

TERIMA KASIH SAHABAT . . .

Wednesday, 1 August 2012

PESANAN LUKMANUL HAKIM KEPADA ANAKNYA


10 Pesanan Lukmanul Hakim Kepada Anaknya

Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya:
“Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar.” QS. 31:13

Tiada kata seindah doa dan nasihat yang berguna, Lukmanul Hakim adalah seorang hamba pilihan Allah, yang dianugerahi banyak hikmah dan rahsia kehidupan. Pada anaknya Lukmanul Hakim memberi nasihat, yang sarat makna dan rahsia kehidupan, semuga jadi pegangan. . .

1. Wahai Anakku yang ku sayangi…
Ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama taqwa, isinya iman dan layarnya adalah tawakkal kepada Allah SWT.

2. Wahai anakku yang ku sayangi…
Sesungguhnya orang-orang yang selalu menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat perjuangan dari Allah. Orang yang insaf dan sedar telah menerima kemuliaaan dari Allah.

3. Wahai anakku yang ku sayangi…
Orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadah dan taat kepada Allah, maka dia bertawadhu’ kepadaNya. Dia akan lebih taat kepada Allah dan selalu berusaha menghindari maksiat.

4. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seandainya orang tuamu marah kepadamu (kerana kesalahanmu) maka marahnya orang tuamu itu adalah bagaikan pupuk bagi tanaman.

5. Wahai anakku yang ku sayangi…
Jauhkanlah dirimu dari berhutang kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

6. Wahai anakku yang ku sayangi…
Selalu berharap kepada Allah tentang segala sesuatu yang menyebabkan dirimu tidak derhaka kepada Allah. Takutlah kepadaNya dengan sebenar takut, tentulah engkau akan terlepas sifat putus asa dari rahmat Allah SWT.

7. Wahai anakku yang ku sayangi…
Seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan senantiasa melamunkan perkara yang tidak benar, ketahuilah memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah dari mengembalikan nama baik atau kehormatan.

8. Wahai anakku yang ku sayangi…
Engkau telah merasakan betapa berat memindahkan batu itu dan besi yang amat berat tetapi akan berat lagi dari semua itu, adalah apabila kamu mempunyai jiran tetangga yang jahat.

9. Wahai anakku yang ku sayangi…
Janganlah sekali-kali engkau mengirimkan seseorang yang bodoh menjadi utusan. Jika tidak ada orang yang cerdas dan pintar, sebaiknya dirimu sendiri yang menjadi utusan.

10. Wahai anakku yang ku sayangi…
Makanlah makanan bersama orang-orang yang bertakwa dan musyawarahkanlah urusanmu dengan para alim ulama dengan cara memohon nasihat kepadanya.


~SEMOGA IANYA BERMANFAAT BUAT KITA SEMUA~

SELAMAT BERAMAL -    Dari cik Kura-Kura