AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Wednesday, 16 May 2012

KAWAN Menurut Imam Al-Ghazali ^_^ Bace ye sahabat2 ku . .

Assalamualaikum sahabat2 ku yg comel2 canteq manis dan hensem2... hehe .. di mulakan dengan ucapan alhamdulillah dan dengan rasa syukur atas rahmatnya.. hheehee .. okey, hari nie nk cakap pasal apa ? haa ?? pasal kawan2 kita ? jom .!! :) 
KAWAN . . . .ahhaaaaa ...

        hmmmm..... tahukah kita berapa ramai kawan yg kita ada ? stakat mana kita memahami kawan kita? bagaimana pulak dengan perangai kawan kita? apa yg kita tahu tentang kawan kita ?  susah ke nk berkawan ? sbb ? dia memilih bila berkawan dengn kita ? ataupun kite yang cerewet bila nk berkawan dengan seseorang yg bergelar kawan? 
 haaaa . . . xkisah lh kita nie cerewet ke tak. Asalkan pandai memilih kawan. tapi ingat ..!!! jangan berkawan d sebab kan dia kaya , dia cantek, hensem, orang kenal dia [popular katakn] hehe . . . dan jgn xbkawan sbb dia miskin,xcantek, xhensem dan x popular. . .
 husshhhhh . . . . sbenarnye smua tu xkisah . . . yg penting Akhlak, hati budi pekerti dia baik. . .


Disini Ain si kura-kura comel nk kongsi tentang ....... [PENERANGAN TENTANG KAWAN YANG BAIK DAN TIDAK BAIK MENURUT IMAM AL-GHAZALI]   Selamat membace ye sahabat2 ku yg cantik manis dan baik2 sekalian .... JOm.!!! ----->


Yang Pertama . PILIH kawan yang berakal. JANGAN kawan yang bodoh kerana akan menjadi musuh dan menyakitkan hati.
Yang Kedua . PILIH kawan yang berakhlak.JANGAN pilih kawan yang jahat kerana akan dirangsang nafsu jahatnya itu.
Yang Ketiga . PILIH kawan yang soleh.JANGAN pilih kawan yang fasik kerana akan diajar kita kepada pekerjaan dosa dan maksiat.
Yang Keempat. PILIH kawan yang bersederhana.JANGAN pilih kawan yang tamak kerana akan menjadi racun yang berbisa kepada sifat pemurah.
Yang Kelima.PILIH kawan yang bercakap benar.JANGAN pilih kawan yang selalu bercakap bohong kerana akan memusnahkan jiwa.


waaaa... WARNA WARNI LA ... hehe ...haaaa ... amacam kawan2 .. hehe .. PILIH dan JANGAN ... 


Okey , , , sekarang fikir2 kan ye, yang mana baik untuk kita . . . xsalah cerewet memilih kawan asalkan kita bahagia di dunia dan akhirat . Tapi jgn pilih yg membahagiakan diri kita di dunia saja, tapi akhirat tak. sebab kebahagian di dunia tidak menjamin kebahagiaan di akhirat, tetapi .... dunia juga adalah JAMBATAN KE AKHIRAT . . . ahhaaaaa ,, macam mana tu ? hihihi fikir-fikirkan . . kerana kita sendiri tahu jawapan nya ^_^ daaaaa ...Hadis riwayat al-Tirmizi dan al-Hakim..
Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud : "seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya. Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat."