AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Sunday, 29 September 2013

Dulu Binnabil Huda Skarang Debu-Debu Dosa

Assalamualaikum ukhti2 dan akhi2 ku tersayang .. 

Apa khabar? moga sihat dgn kehendknya . . . beribu kemaafan di pohon sbb dh lame xjalankn blog nie n bagi sesiapa yg singgah d blog ain nie slalu kehampaan sbb xnmpak post2 baru .. semoga kemaafan d beri pd diri sye yerr .. kite budak bru blajar, salah silap harap d maaf kan ,, hihihi ^^ 

so ... skrg ain tgh practical dkat unit ICU d Normah Medical Specialist Centre (NMSC) .. sblm nie masuk class n buat final exam , so ada satu paper yg sangkut yg buat ain repeat paper tu balik .. mudah2 han lepas repeat paper tu lulusss .. InsyaAllah .. xpe , repeat2 paper xpe, smua ada hikmah d sebalik kegagaln ats percubaan dlm hidup. smakin kite blajar, smakin byk yg kite akn jumpe.. so mungkin org tak tau tntg pkara yg kite jumpa tp kite tau bnda tu pnting , n jgn pnah gve up tau .. mna tau smakin kte suke nk membelek2 buku tu semangat utk mentelaah ILMU tu smakin btambh ...  Menuntut ilmu biarlh sampai ke liang lahad . igt tu sahabat . . . ^^ Alhamdulillah jugak sbtu nie td, smalam lha ,, bru jugak slesai satu paper exam, alhmdulillah dpt jwb. . . InsyaAllah . . . Doakn kejayaan sye ^^ Aminnn

haaa .. berbalik kepada tajuk utama kite .. hehe .. Dulu Binnabil Huda skarang Debu2 Dosa .. waaa ,, tajuk die dha mcm lirik lagu TEGAR dhaa .. aku yg dulu bknlh yg sekarang ,, haha .. apa2 pun .. buat Adik Tegar .. syabass !! Mabruk !! adik ku!! .. kann .. seperti yg Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah cakap. . 

 "Manusia boleh berubah nasib, hampir sekelip mata, jika Allah izinkan. Justeru, jangan di tangisi nasib yg malang & jgn berbangga dgn pencapaian yg di dapati. Moga kita sering redha & bersyukur".

naaa .. Syukur , Rezeki tu kite xtahu kn, baik kite berada di ats, baik kte berada d bwh kalau Allah Mengizinkn hidup sesorg manusia tu berubah dlm skelip mata maka akn berubh lha ianya dgn Izin Allah .. jd , jgn pnah bsedih dgn khidupn kte yg xseberapa dr org lain yg lebih bhagia dn senang. sbb bile2 msa jugak Allah boleh tarik sgala kesenangn dn kbahagian tu dlm sekelip mta sperti mna dia memberikn kebahagian utk kite sbagai umat nya . . . 

Berbalik kepada tajuk utama ain ,, haaa ,, apa yg menrik tntg lagu Debu-Debu Dosa nie? 
lagu nie mengingtkn kite tntg dosa2 yg kita lakukn di dunia yg xmnjanjikn kebahagiaan yg akn kekal selama2nya.. di dunia sentiasa terpedaya dgn hasutan syaitan durjana utk melakukn dosa krana terlalu ikutkn nafsu dan tidak beringat yg dunia ni hanyalh pinjaman semata2 dan ada yg mengejar kemewahan dunia bagaikn akn hidup selama2ny di dunia .. 

Sahabat2 ku , igtlh  kite hidup d dunia ni adalh utk mengabdikn dri pd ALLAH beramal dan  beribadat dgn melakukn SOLAT dan melakukn Kebaikn ..SOLAT Tiang Agama, seperti rumah, tiada tiang rumah xakan terbina, haaa ... sperti tu jugaklha .. kalau hang xsolat.. sia2 lhaa apa yg hang buat naa..  Tiada Agama yg mengajar umatnya Untuk melakukn kejahatan melainkn hambany sendiri yg membenarkn diri mereka utk melakukn Kejahatan pd diri sendiri. 

pesanan dr lagu nie jugak , seharusnya kite mengetahui bhawa dunie ni xkekal Abadi sebagaimana Alam Akhirat yg d jnjikn dan Syurga (JANNAH) yg dijanjikn yg KEKAL Abadi . . . igt !! dunia nie sebagai ujian utk menguji kecekalan hati bila syaitan dgn megahnya menghasut utk menarik anak Adam ke lembah yg durjana !! jika IMAN itu teguh dan kecekalan hati itu kuat .. PASTI BAHAGIA MENANTI DI AKHIRAT YANG ABADI . . . TabarakALLAH sayang2 ku sekalian . . . Assalamualaikum .. 

syukran ya kazen ( Cik Siti Aisyah Bt Sebli), hehe ,, sbb die yg pasang lagu nie masa bgn pagi .. die suruh dgr lagu nie, grenti segar mata dgr.. nk tdor pn xjd.. sbb lgu nie kalau ain dgr memg enakkk sgt .. mksud die yg mndalam dn yg pnting ianya bermanfaat .. xkn tercipta ny sebuah lagu kalau ianya xmembaw mksud ny yg tersendiri .. tp xbermakna Ain melupakn Binnabil Huda .. Binnabil Huda tetap brada d stage yg pertama .. 

p/s : kalau ade tersilap bicara. harap d perbetulkn . . . t.kasih yerr 

       


( Lirik Debu-Debu Dosa) by Hijjaz - hayati lirik die . . .

Ke arah mana halanya
Bagi insan yang terleka
Mengejar nikmat dunia
Bagaikan hidup selamanya
Tak peduli dosa noda
Seksa azab neraka
Hidup jauh dari rahmatNya

Terpedaya pada dunia
Pentas ciptaan manusia
Terlupa pada segala
Mengikut nafsu semata
Membiar syaitan beraja
Di hati dan juga jiwa
Mengejar dunia penuh debu dosa

Teguhkanlah iman dalam diri
Moga dikau akan merasai
Betapa indah nikmat Ilahi
Dan yakin kau akan dirahmati

Harus kau percaya dengan pasti
Dunia tidak kekal abadi
Hanya menguji cekalnya hati
Sebagai khalifah yang sejati

Tak perlu kau meragui
Andai teguh keimananmu
Pasti bahagia menanti
Di akhirat yang abadi