AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Thursday, 17 January 2013

PetuA WarDinA MendidiK anaK SOLAT 5 WaKtU

Assalamualaikum sahabat2 blogger ku , , , today cik kura2 want to share thiz to you alL , , , Petua WARDINA mendidik Anak SOLAT 5 Waktu , , ,



BERBALOI PENAT LELAH KU…
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la… tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt
missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are
sending the wrong signal – kena make sure – every waktu
without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her
at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….


ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing!

“mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”
3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI
selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…

acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we
have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!
And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!!

Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?


Semoga ianya mnjadi petunjuk dan dapat dgunakn dalam mendidik anak2 , , , 

WALLAH hu'Alam

Tuesday, 15 January 2013

Kutiplah ILMU ALLAH sebanyak mungkin

Assalamualaikum sahabat2 ku sayang , , , hmmm , , , lama dha xupdate blog n khabarkn berite :) . . . okey , , , nie dha masuk sem baru dha ,, skrg dha masuk week yg ke 2 di kolej , , , result pon dh kluar ,, Alhamdulillah , , , dgn izin Allah , , , berkat doa dn usaha lulus segalanya , , , ^^ xbyk pon , , , 3.04 jak syukur lha kan ^^ 
Minggu lepas sibuk dgn class n malam ada orientasi bersama2 student baru yg masuk mndaftar d kolej , , , smua ny berjalan dgn lancar ,, masa malam orientasi nie td, cik kura2 jadi facy , , , woww ,, tp siang ny xdpt nk bsama2 dgn group sbb ada classs ,, n masa malam last persembahan ,, kiteorg bertungkus lumus belajar tarian n lakonan yg di fikirkn last minute ,, huh ,, nasib lha ada adeq cik kura2 (Appy) yg sanggup tolong ,, Makasih ya Adeq kakak ^^ . . . kalau xde die, ntahhh ,, mnjadi or x smua tu ,, apa2 pon ,, malam tu kiteorg enjoy n happyyyyy , , , , walau skejap je bsama dgn group nie , cik kura2 bpuas hati sbb dieorg ada usaha utk lakukn smua tu ,, 

GROUP: Ular ketawa , , , naaaa ,, haha ,, xpernah2 kn tengok ular ketawa,, nie lha dia,, group ular ketawa ,, ada mcm2 lg nma group yg aneh2 ,, hehe ,,


Okey ,, berbalik kepada tajuk sbenar ,, hehe ,,
Di sini cik kura2 nak kongsikan kata2 seorang sahabat cik kura2 nie,, di harap kn rakan2 blogger n sesiapa je yg singgah d blogger cik kura2 ni mengambil manfaat n selami dalam diri tentang khidupan kta di dunia Allah nie ,, okey . . . ^^

Duhai sahabat seperjuangan ahli sunnah wal jama'ah. Nasihat d sini tanda syg, kepada siapakah? ? ?
Sayang akan agama islam, agama Nabi Muhammad, Agama ALLAH.
tak usah pening2 kan kepala kita fikir pasal pakwe makwe ni, ingat lah. . . . Sesungguhnya Jodoh, Pertemuan, Kematian, TaQdir d tgn ALLAH, dan sudah pun tertulis d luh mahfuz . .

Tugas kita sekarang yg masih blaja ni, cuba mengutip sebanyak mungkin ilmu ALLAH yg maha luas ni. Jgn sia2 kan masa yg kita ada tu, untuk fikirkn masalah yg x penting, buat serabut kepala je . . cthnya masalah cinta cintun . . haih!! haaaaaaaaa ....
Kita semua ni ada masalah yg lagi besar untuk d fikir kan, yakni fikir kan soal umat. Bukan la nk ckap dri ni adzim ke apa, cuma semakin risau dgn kelakuan umat baginda sekarang, termasuk jugak dri yg jahil ni, insya'ALLAH sma2 kita mengubah ke arah yg lebih baik . . ^^

Dri ini sememangnya jahil, dan kalau nk ikutkan memang xlayak pun nk nasihat dan menegur org ni. Tpi, atas dasar rse tanggungjawab sbgai muslim, insya'ALLAH akan buat mana yg termampu je . . sapa yg xmau terima tu, xpelah, mungkin cara ana x ley pkai. semoga dberi petunjuk oleh ALLAH . . :)

Kepada yang lain, truskanlah berpesan-pesan kepada kebaikan, dengan penuh kesabaran. Jangan menjadi Muslim yang pentingkan diri, merasa nikmat IMAN dan ISLAM sendirian. Islam melarang menjadi Muslim yang pentingkan diri sendiri, Islam menyuruh umatnya menyebarkan dua nikmat tersebut iaitu IMAN dan ISLAM kepada seluruh manusia. Rugilah sapa2 yg menikmati IMAN dan ISLAM bersendirian, kecuali jika mereka berkongsi bersama nikmat tesebut dengan menjalankan aktiviti dakwah.
insya'ALLAH, dengan izinNYA ^_^


Semoga bermanfaat ye sahabat :) 

Assalamualaikum Jazakallah , , ,