AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Wednesday, 3 October 2012

Cerita Cik Kura2

                                                  CIK KURA-KURA

               Being A NURSE isn't about GRADES. It's about WHO WE ARE 

Assalamualaikum ..

ermm ,, nie adalah minggu yg ke 3 cik kura2 practical di Clinic. . rasa sedih pulak sbb minggu depan adalah last week we attach at MCH RCBM . . hari nie cik kura2 buat cooking demo for baby 9 until 11 months .. Alhamdulillah ,, dgn kehendak dan izin ALLAH smuanya bjalan dgn lancar. xsangka pulak cik kura2 boleh lakukn smua tu. BERKAT USAHA . hmmm ,, tu sbb mulut nie sush nk bcakap bila berada di depan ibu2. bkn sbb apa ,, malu .. hehe ,, xpe2 ,, asalkn hari nie cik kura2 dha buat yg terbaik dha ,, t.kasih YA ALLAH . . . hmmm ,, okey,, utk hari nie,, cik kura2 hanya nk kongsi sikit hadith dan kata2 buat sahabat cik kura2 .. insyaalah, moga2 kata2 nie baik buat sahabat smua ,, Amin Allahuma Amin . . .Daripada Ibnu Umar R.huma bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Orang Islam itu adalah saudara kepada seorang Islam yang lain, tidak boleh dia menzaliminya atau membiarkannya dizalimi. Sesiapa yang memenuhi hajat saudaranya nescaya Allah akan memenuhi hajatnya dan sesiapa menolong seorang Islam lain untuk melepaskan daripada satu kesusahan nescaya Allah akan melepaskannya daripada kesusahan dan penderitaannya dihari kiamat. Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam nescaya Allah akan menutup keaibannya di hari kiamat”.

1. Haram mengkhianati sesama Islam. . .
Daripada Abu Hurairah katanya, sabda Rasulullah SAW, ”Seorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, dia tidak harus mengkhianatinya, mendustakan atau mendustainya, tidak juga membiarkannya (tanpa menolong atau melindunginya). Menjadi kewajipan antara orang Islam menjaga kehormatan, harta dan darahnya. Taqwa adalah di sini (sambil mengisyaratkan kedadanya). Sudah cukup seseorang itu untuk dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam.”


2.Hadis Abdullah bin Abi Aufa r.a:
Diriwayatkan daripada Syaibani r.a katanya: Aku pernah bertanya kepada Abdullah bin Abi Aufaa: Adakah Rasulullah s.a.w pernah melakukan hukuman rejam? Dia menjawab: Ya. Aku bertanyakan hal itu samada selepas turunnya surah An-Nur atau sebelumnya? Dia menjawab: Aku tidak mengetahuinya.

(Riwayat Muslim, #3214)

3.Hadis Abdullah bin Abi Aufa r.a:
Diriwayatkan daripada Syaibani r.a katanya: Aku pernah bertanya kepada Abdullah bin Abi Aufaa: Adakah Rasulullah s.a.w pernah melakukan hukuman rejam? Dia menjawab: Ya. Aku bertanyakan hal itu samada selepas turunnya surah An-Nur atau sebelumnya? Dia menjawab: Aku tidak mengetahuinya.

(Riwayat Muslim, #3214)

4.Nabi Muhammad pernah berkata, (Amal yang palingdisukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah)


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ milikilah seBuAh "HATI" yang tidak pernah memBENCI...SeBuaH "SENYUMAN" yang tidak pernah PUDAR....sebUaH "KELEMBUTAN" yang tidak pernah MENYAKITi HATI...dan.........sEbuAh "PERSAHABATAN" yang tidak akan pernah BERAKHIR..... ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


last sekali ,, semoga ianya menjadi renungn buat para sahabat. . . dan yang penting semoga hari esok lebih baik daripada hari ini dan semalam ,, heheheehe .. moga2 segala2 nya berubah sedikit demi sedikit ke arah kebaikan ,, kerana dlm diri kita nie,, kekadang tu ,, kejahatan tu boleh lagi meneyelit dalam diri kita ,, insyAllah smua nya akn baik2 ,, sama2 kita berdoa utk diri kita sendiri dan org lain ,, semoga kita sama2 mndapat rahmat dari ALLAH S.W.T. . . Amin ,, Assalamualaikum Jazakallah. . . Tabarakallah . . .