AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Monday, 29 October 2012

AIDIL ADHA ^^


SALAM AIDILADHA . . . buat Sahabat dan keluarga Tersayang . . . . ^^

Okey , , , raya nie td balik kampung .. tapiiiiii . . .  xbalik sorg ,, balik kampung dengan abg2 n kawan abg2 skali ,,, :) hehe . . .

Okey, raya nie td kiteorg ada buat lemang,, buat kuih n yg paling Utama ,, RENDANG . . . hehe ^^ 1st menu katakan. . . .
Tapiiiii . . . yg paling best masa cuti raya nie td,, kiteorg 1 family tarik pukat ,, fuyoooooo!! murah rezeki,, udang banyak sangkuttttt ..!! hehe ,, Apa2 pun memg terbaikkk !!. . . pastu balik nie td ,, byk buah2han ,, terutama skali buah DURIAN ... memg byk . . . . puas makan durian ,, hehe
Dalam raya korban nie jugakk,, kazen cik kura2 kawennn,, buat akad nikah di saratok dekat belah perempuan .. hehe ^^ sweetttttt sgt2 . . . (ehemm!! saborr ye cik kura2, lame lg tuhh) hehe ^^ Apa2 ponnn ,, raya haji tahun nie memg dalam kenangn ,, sbb sebelum nie xbalik pon sbb masa cuti xde ,, cuti pon kadang2 1 hari je,, tp tahun nie,, raya korban jatuh pada hari jumaat (penhulu segala hari) and bertembung pulak dgn hari sabtu dan ahad ,, apa tunggu lagi ,, balik kampung lerrr jawabnyeeerrrr ,,Malam raya pulak tuu,,memg kira special ckit lha raya Aidil Adha tahun nieyh .. heheehee ^^ Igtkan jugak hari tu xdpt nak balik sbb ada aktiviti kolej,, tub2 ,, Alhamdulillah,, dgn izin Allah dapat jugak balik beraya. . . ^^
Okey,, di sini,, cik kura2 nk tunjuk ckit pic masa raya korban hari tu ,, nie die . . .

Mak masak rendang ^^ masa malam cik kura-kura n abg2 balik ^^


                                             
Nie masa buat korban kat rumah pakcik Imat . . . .



Bapak, Abg Nazrin, Abg Din and Abg Apis dekat dusun xjauh dr blakang rumah cik kura2 .. Ngee ,, rumah cik kura-kura dekat dengan dusun durian ,, musin durian nie,, Hari2 mkn duriannn .. nyum2 . . . 





Nie pulak masa kiteorg satu family pegi memukat dekat laut .. Aiwah!! byk udangggggggg .... sedappppp.. cik kura-kura cakap sedapp je,, tp cik kura-kura xdpt mkn udanggg . . . . ngeeee . . . ade lha rugi sikittt ,,hihi ,, tp yg penting mlm tuhh seronok sgt2 ^^





Haaaaaaaaa . . . yg nie masa akad nikah kazen cik kura2 .. kiteorg pegi kat rumah belah pengntin Perempuan sebab majlis akad nikah dekat rumah pengntin perempuan ,, Aiwah!! slamat pengntin baru yerr cik Yahya ^^ hik3 . . . Alhamdulillahhh .. kawen jugak akhirnyeeerr .. hihi .. sweetttttt ^^




 Nie anak saudara cik kura-kura . . dieorg TWIN!! Hana n Hani


Okeyyy ,, yg nie pulak masa kiteorg last day holiday kat rumahhh ,, petang tuh kiteorg pegi pantaiiiiiiii ..!!! Aiwah!! seronokkkk !! sebab pantai kampung cik kura2 cantikkk ... kalau nk nnty boleh pegi sini . . . buat picnic or buat apa2 aktiviti utk family ^^ hehe .. 





 Nie pic yg buat gelak xkering gusii ,,, sape2 yg tengh sedih tuhh,, mehh tengok pic niee,, grenti ketawa ... ^^














hahahahaa ,,, nie lha lemang yg kiteorg bawak balik kat kuching ,, ngeee ,, buat Abg wan,Abg hadi,Abg syamsul, Abg shahidan, Abg nazrin si kecik . . . Slamat menjamu Lemang dari family di kampung ^^ dan Abg Nizam pulak,,,, mak ada kirim ikan utk abg sebab abg tinggal kat luar . . . senang ckit nk masak ,, hehe ^^ Apa2 pun . . . Aidil Adha nie bermakna sgt .. sebab dapat balik n beraya bersama2 dgn keluarga dan jugak Abg nazrin, Abg Din n Abg apis si kecikkk ! ^^ hehe ..




Okey sahabat2 ku,, sampai sini je crita cik kura2 utk Aidil Adha kali nie ,, hehe,, kalau ada silap n terlanjur kata bicara , Cik kura-kura mintak maaf yerr ,, n ,, pic2 nie smua,,, cik kura2 dapatkn dr abg Nazrin n abg Din cik kura2 ^^ .. t.kasih yer abg adeq yg comel2 ^^ hehehe 

SALAM AIDIL ADHA ^^


daaaa . . . Assalamualaikum ^^


                                       


Monday, 22 October 2012

Cerita Cik Kura-kura

Assalamualaikum sahabat2 . . . .

Ada masanya kta prlu DUDUK BERSENDIRIAN. BERSEORANGAN smbil mrenung langit. MEMIKIRKAN dri sndiri, hala tuju kehidupan. . . .
hmmmmm ,, betul ke apa yg aku buat ,, betul ke tak segala2 keputusan yg telah aku buat dlm hidup .. dan betul ke x aku dh cukup matang utk buat keputusan diri sendiri ???


penuh tanda tanya pada diri sendiri ,,
apakah aku betul2 bersedia utk menghadapi segalanya yg berada di hadapan hidup aku ??
hmmmmm . . . rasanya tidak , , , tidak , , , dan tidak . . . .


tak tahulha ,, hmmm
rasa stresss sgt2!! xtau nk cakap ,, smua ny nk cepat2 ,, rasa mcm 6 bulan utk 1 semester nie mcm xcukup ,, n blajar smua nie dlm masa 3 tahun mcm xcukup je 3 tahun tu utk blajar . . .


Apa aku buat ?? aku hanya tahu menangis tp xtahu nk meluahkn smua tu mcm mana ,,
jadi,, aku menulis,, bila stress ,, bila perasaan tu dtg,, aku just tulis apa yg terbuku kat hati ,,
Alahhhh .. smua tu simple je ?? x!! bagi aku x,, smua tu x simple ,, bnda tu buat aku tertekan ,,,


esok osce ,, petang tu case presentation lg ,, luse midterm ,,
skrg barulha aku rasa smua tu terasa sgt2 ,, biapon sem yg sebelum ni aku rasa tertekan,, tapi sem ni lagiiii3333 tertekan ,, berdouble2 tekanan yg aku rasa ,, sampai aku sush nk tdor malam,, sbb betul ke x yg aku pilih utk hidup aku ,, hmmmm xtau lhaa ,, semoga semuanya berjalan dgn lancar ,,, 


Apapun ,, release sikit bile menulis smua nie ,,, 
tapiiii ,, yang penting ,,, cik kura2 xakan mengalah utk smua perasaan tu,, biarpun apa yg dibuat bkn atas minat ... 


YA ALLAH ,,, BANTU AKU UTK MENGHADAPI SEGALA2 YANG BERADA DI HADAPAN HIDUPKU . . .

apa yang kita lalui, yang kita rasa, pedih atau kecewa dalam hidup, takkan ada orang yang lebih memahami selain dari diri kita sendiri..jangan sesekali kecewakan hati kita dengan berfikir untuk mengalah..setelah begitu lama kita betahan dan berjalan, teruskan...rebah sekali mengajar kita untuk lebih berhati-hati pada masa hadapan...bukannya untuk patah semangat dan berserah dengan takdir...ini hidup kita dan kita yang memilih untuk bahagia atau derita...jadi, tiada alasan untuk kita mengaku kalah!!!
Di saat kita hendak mengalah, ingatlah wajah mereka yang tak pernah sesekali mengalah untuk menyokong kita...bayangkan wajah gembira mereka jika kita dapat meraih kejayaan... saat itu, kita akan terus bangkit dan terus berjalan untuk meraih sebuah kejayaan hanya untuk memastikan kegembiraan orang yang kita sayang...saat itu nanti, senyumlah bersama mereka...




Okey ,, that All for today ,, sorry lha,, lama dha xupdate blog ,, sebabb buzy sgt dgn smua kerja,, lebih2 lagi skrg nie lepas habis practical n byk bnda yg perlu di buat,, apa2 pun,, good luck for All sahabat cik kura2 !!! dan jgn lupe ... SENYUM ,,, ^^

Saturday, 6 October 2012

REdha

Assalamualaikum sahabat2 ku sayang . . . hari nie cik kura2 xbuat apa2 just on9,mkn n tdor,, hmmmm ,, malas nye cik kura2 hri nie,, bkn ape cik kura2 rasa xsihat. hmmm ,, xtau lha sebab apa,, nk kata xmakan,, smua cukup, tapi lemah semacam start pagi td.. hmmm ,, mudah2 han lha selepas mkn obat nie kurang ckit rasa sakit nie,, sbb isnin nie dha nak start practical lg,, lgipun next week adalah last week practical kat clinic .. 
Ermm ,, 12 0ctober nie pegi check up dekat clinic lagi, mcm biasa la kan rutin hidup cik kura2 setiap bulan ,, harap2 smua nya baik2 je mcm selalu,, xmau dha asyik jatuh sakit. . . hari tu dha kena UTI (urinary tract infection) skrg kena minum byk2 plain water supaya dapat bntu buah pinggang untuk menapis segala2nya dengan baik ,, sbb skrg masih on treatment ag, byk ubat yg kna makan,kalau x bantu,, hmm ,, tau2 lha apa yg akn jd kan ,,  xmau dha,, sakit sgt2 ,, menangis je kerja,, alaaa ,, congeekkk nye ,, haha ,, hmmmm ,, tp seriously memg sakit,, xdapat buat apa2 kalau dha sakit, Alhamdulillah ,, lepas pg hptal hri tu rasanya okey ckit, so, lepas nie cik kura2 msty kuat. Kuat utk hadapi apa2 je cabaran yg akan ada selepas ni ,, Caiyok!! sbb kta pun xtau kn apa yg akn blaku lepas nie ,, jadi sentiasa menyediakn payung sebelum hujan ,, kan,, ^^



hmmmm ,, xtau lha,, dh berapa bulan dha blalu,, tetap je sama prasaan nie ,, Ya ALLAH,, bantu aku lalui semua ini ,,
Senyummmm ,, urmm ,, senyuman dan kegembiraan yg terukir pada bibir dan wajah,, rasa mcm lakukan satu kepura puraan je . Rasa xadil pd diri,, hmmmmm ,, "kenapa lha aku nie suka pendam smua bnda" . tp bila menangis je, smua tu hilang mcm tu, tp sekejap je hilang, pastu msti bnda tu singgah lagi kat kepala otak,, zzzzzzz''' annoying betul ,,  xpe lha,, mungkin ianya memg xboleh di lupakan ,, so cik kura2 buat diagnosis sndiri,, kita boleh igt smua tu,, tp jgn sampai ianya mengganggu dri kita,, boleh igt balik,, sbb bila igt smua tu balik, ianya mengajar kita supaya lebih bhati2 selepas ni ,, ^^ Gambatte!! ^^


Apabila kira Redha pada sesuatu yang mengecewakan HATI kita, Maka Percayalah ALLAH akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak disangka . . . InsyaAllah . . . ^^

hmmmm , , , mungkin yg pergi tu xakan kembali lagi, tetapi percayalah . . . Allah lakukan semua tu kerana dia hendak yg terbaik buat hambanya. so , , xusah sedih2 . . . ^^ biar pun payah utk kita melupakan sesuatu perkara tu, tapi percaya lah Akan ada yang TERBAIK buat diri. Setiap ujian yg ALLAH berikn pada kita, lakukan yg terbaik untuk mengatasi semua tu, tu sebab ALLAH xakan memberikan ujian pada hambanya di luar kemampuan hambanya ,, Yakin kita boleh laluinya, sebab tu ALLAH menguji .. dan .. Ingat ,, ALLAH sayang sbb tu ALLAH menguji . . . 



Amin ALLAHuma Amin , , , semoga dengan kehendaknya ,, hehe ^^ Okeeyy ,, sampai cnie je cerita cik kura2 malam nie ,, selamat malam semua ,, daaaaa jaga diri .. Assalamualaikum Jazakallah . . . .




Wednesday, 3 October 2012

Cerita Cik Kura2

                                                  CIK KURA-KURA

               Being A NURSE isn't about GRADES. It's about WHO WE ARE 

Assalamualaikum ..

ermm ,, nie adalah minggu yg ke 3 cik kura2 practical di Clinic. . rasa sedih pulak sbb minggu depan adalah last week we attach at MCH RCBM . . hari nie cik kura2 buat cooking demo for baby 9 until 11 months .. Alhamdulillah ,, dgn kehendak dan izin ALLAH smuanya bjalan dgn lancar. xsangka pulak cik kura2 boleh lakukn smua tu. BERKAT USAHA . hmmm ,, tu sbb mulut nie sush nk bcakap bila berada di depan ibu2. bkn sbb apa ,, malu .. hehe ,, xpe2 ,, asalkn hari nie cik kura2 dha buat yg terbaik dha ,, t.kasih YA ALLAH . . . hmmm ,, okey,, utk hari nie,, cik kura2 hanya nk kongsi sikit hadith dan kata2 buat sahabat cik kura2 .. insyaalah, moga2 kata2 nie baik buat sahabat smua ,, Amin Allahuma Amin . . .



Daripada Ibnu Umar R.huma bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Orang Islam itu adalah saudara kepada seorang Islam yang lain, tidak boleh dia menzaliminya atau membiarkannya dizalimi. Sesiapa yang memenuhi hajat saudaranya nescaya Allah akan memenuhi hajatnya dan sesiapa menolong seorang Islam lain untuk melepaskan daripada satu kesusahan nescaya Allah akan melepaskannya daripada kesusahan dan penderitaannya dihari kiamat. Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam nescaya Allah akan menutup keaibannya di hari kiamat”.

1. Haram mengkhianati sesama Islam. . .
Daripada Abu Hurairah katanya, sabda Rasulullah SAW, ”Seorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, dia tidak harus mengkhianatinya, mendustakan atau mendustainya, tidak juga membiarkannya (tanpa menolong atau melindunginya). Menjadi kewajipan antara orang Islam menjaga kehormatan, harta dan darahnya. Taqwa adalah di sini (sambil mengisyaratkan kedadanya). Sudah cukup seseorang itu untuk dianggap jahat sekiranya dia menghina saudaranya sesama Islam.”


2.Hadis Abdullah bin Abi Aufa r.a:
Diriwayatkan daripada Syaibani r.a katanya: Aku pernah bertanya kepada Abdullah bin Abi Aufaa: Adakah Rasulullah s.a.w pernah melakukan hukuman rejam? Dia menjawab: Ya. Aku bertanyakan hal itu samada selepas turunnya surah An-Nur atau sebelumnya? Dia menjawab: Aku tidak mengetahuinya.

(Riwayat Muslim, #3214)

3.Hadis Abdullah bin Abi Aufa r.a:
Diriwayatkan daripada Syaibani r.a katanya: Aku pernah bertanya kepada Abdullah bin Abi Aufaa: Adakah Rasulullah s.a.w pernah melakukan hukuman rejam? Dia menjawab: Ya. Aku bertanyakan hal itu samada selepas turunnya surah An-Nur atau sebelumnya? Dia menjawab: Aku tidak mengetahuinya.

(Riwayat Muslim, #3214)

4.Nabi Muhammad pernah berkata, (Amal yang palingdisukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah)






♥ ♥ ♥ ♥ ♥ milikilah seBuAh "HATI" yang tidak pernah memBENCI...SeBuaH "SENYUMAN" yang tidak pernah PUDAR....sebUaH "KELEMBUTAN" yang tidak pernah MENYAKITi HATI...dan.........sEbuAh "PERSAHABATAN" yang tidak akan pernah BERAKHIR..... ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


last sekali ,, semoga ianya menjadi renungn buat para sahabat. . . dan yang penting semoga hari esok lebih baik daripada hari ini dan semalam ,, heheheehe .. moga2 segala2 nya berubah sedikit demi sedikit ke arah kebaikan ,, kerana dlm diri kita nie,, kekadang tu ,, kejahatan tu boleh lagi meneyelit dalam diri kita ,, insyAllah smua nya akn baik2 ,, sama2 kita berdoa utk diri kita sendiri dan org lain ,, semoga kita sama2 mndapat rahmat dari ALLAH S.W.T. . . Amin ,, Assalamualaikum Jazakallah. . . Tabarakallah . . .