AIN SI KURA-KURA COMEL ^^

Wednesday, 20 March 2013

DOA.NIAT.FOR.WUDUK'

Assalamualaikum sahabat blogger ku sekalian , , , hmmm ,, today is the third day i attach at Hospital Sentosa , , Alhamdulillah i enjoy my practical there . hehe , , wht happen?? wow!! mcm2 perangai we can see there . . but kesian juga bila tengok dieorg . . . kebanyakan org kat luar yg xpaham dgn apa yg diaorg alami n bla org dgr je nama hptal tu mesti they akn think tntg tmpat org gila,, but ,, to me they is not org gila ,, they become like that because they have reason why they become like that. hmmm . . . tp lucu lha bila tengok dieorg bergurau senda sbb kta pon grenti akn gelakk sama . hehe ^^ to me ,, there is The Best Place for my attachment . we can kenal them lebih mendalam n know why they must be there n what is their problem. hmm . . Alhamdulillah and i appreciate thiz attachment. Thiz attachment will be new experience in my life. ^^

Beralih kepada tajuk utama kita , , , Wuduk . . .


INSYAALLAH . . . ^^
                                                                        

Di sini cik kura-kura cuba kongsikan tentang Doa Permulaan Wuduk, Niat sebelum mengambil Wuduk, Niat dalam mengambil Wuduk, Dan Niat selepas Berwuduk ataupun selesai Wuduk . . . Jom , , , ^^

Doa permulaan mengambil Wuduk. . .


 


Niat sebelum mengambil Wuduk. . .


Niat dalam mengambil Wuduk . . .




Sebaik sahaja selesai mengambil wudhu', disunatkan mengangkat tangan dan menghadap kiblat lalu membaca doa. . . 


Sesiapa yang membaca doa ini selepas berwudhu' maka akan keluar segala dosanya daripada segala anggotanya dan dicap pahala wudhu'nya dengan satu cap yang ia tidak akan mati dalam keadaan murtad.Dalam erti kata ia akan mati dalam beriman, dan wudhu'nya alam diangkat ke langit dan air wudhu' itu sentiasa bertasbih dan bertafakur dan dituliskan baginya pahala sehingga hari kiamat. . .




Sabda Rasullullah SAW. . .
"Sesiapa yang mengambil wuduk dengan baik kemudian dia berkata, Asyhadu al laa ilaaha illAllah wahdahu laa syarikalah, wa asyhadu anna Muhammadan 'Abdahu wa rasulluh, Allah hummaj 'alni minat tawwaabin, waj'alni minal mutatohhiriin (maksudnya: Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah esa (Tuhan) saja tiada sekutu bagi-Nya, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu adalah hamba dan utusanNya. Allah jadikanlah aku dari kalangan orang yang banyak bertaubat dan jadikanlah aku dari kalangan orang yang menyucikan diri), akan dibuka untuknya kesemua lapan pintu-pintu syurga agar dia memasukinya dari mana dia suka.

(Hadis Riwayat Al-Tarmizi(50);Sahih:Sahih Al-Tarmizi(55) dan Al-Nasai(148);Sahih:Sahih Al-Nasai(148))



Semoga ianya bermanfaat buat sahabat2 semua , , , Assalamualaikum . . .

"Solat itu tiang agama, barangsiapa yang mengerjakannya maka ia menegakkan agamanya dan barangsiapa yang meninggalkannya ia meruntuhkan agamanya". [Riwayat Al-Bakhari dan Muslim]

No comments:

Post a Comment